Můj milovaný NAS box Synology DS207+

V únoru roku 2008 jsem se rozhodl pořídit si velmi drahou hračku a to NAS box Synology DS207+ a k němu neodlučitelného kamaráda Seagate Barracuda ES.2 o kapacitě 1TB. Toto rozhodnutí mě tehdy stálo dohromady cca 14.000,-. NAS box a pořádný spolehlivý serverový disk jsem chtěl spíše než z aktuálního nedostatku místa, kvůli pořádku a logice ukládání a uspořádání docela velkého množství dat a kvůli sdílení těchto dat mezi více počítači a dostatečné rezervě kapacity do budoucna. Byla to docela velká investice a tak jsem se bál, jestli tuto silnou dvojku využiji jak se (za tu cenu) sluší a patří.

Dnes, cca po roce a půl vím, že jsem všechny možnosti boxu a disku využil a stále využívám naplno. Investice se tedy vyplatila. Synology DS207+ není jen NAS box, ale server s operačním systémem na bázi Linuxu. Dá se na něm provozovat hromada věcí a další hromada věcí se dá přiinstalovat (ať už oficiální nebo neoficiální cestou) – pro příklad uvedu základní funkce, které využívám:

  • Disk v boxu mám přes WiFi namapován jako síťový disk Z: na všech počítačích.
  • Do boxu mám zapojenou tiskárnu (resp. multifunkční zařízení) a slouží mi tedy jako print server.
  • Mám povolený webserver s podporou PHP + MySQL (oboje se aktualizuje firmwarem).
  • Mám povolený FTP server – můžu tedy k obsahu disku přistupovat odkudkoli z internetu.
  • Mám aktivovaný SSH přístup (možný je i Telnet) – můžu se tedy přihlásit do systému a cokoli upravovat / spravovat. To nejčastěji používám ke stahování souborů z internetu přímo na disk pomocí příkazu wget a někdy k různým úpravám konfigurace systému (pomocí editoru vi).
  • Na notebooku a počítačích mám výborný zálohovací systém (samozřejmě zdarma dostupný) Cobian Backup, pomocí kterého si zálohuji data přes FTP na externí disk v boxu.
  • Mám aktivovanou funkci CIFS Recycle Bin, což je obdoba funkce koše ve Windows – tedy když něco z externího disku smažu, přesune se to do koše. Ten je možné po sléze „vysypat“ z webového administračního prostředí.
  • Box mám zálohovaný záložním zdrojem a toto UPS propojeno s boxem. V případě výpadku proudu mi UPS po určitém čase automaticky bezpečně disk vypne. Administrační rozhraní si vše potřebné z UPS načte a zobrazí.
  • Box disponuje konektorem pro USB flash disk a tlačítkem, které obsah USB flash disku zkopíruje do předem určeného adresáře. Pro zkopírování Flashky tedy vůbec nemusím zapínat počítač.
  • Pro zvýšení bezpečnosti mám pro každý software nebo každou službu vytvořené speciální uživatele (uživatelské účty) s minimálními právy. Mám tedy např. pro záložní software vytvořen účet „cobian“ a ten má RW práva pouze do jedné složky určené pro ukládání záložních archivů. Krom uživatelských účtů je možné vytvářet i uživatelské skupiny a přidělovat jim práva.
  • Mám nastavené upozorňování o chybách a varováních na e-mail (v mém případě na mobil). Když se tedy něco stane, přijde mi SMS (což se stalo pouze jednou, když nebyl dostupný DDNS server dyndns.com).
  • Mám nainstalovaný výborný server Subversion pro správu verzí zdrojových kódů. Zde je ale malý zádrhel. Tato funkce u boxu oficiálně není, nicméně existuje metoda, jak SVN na tento NAS box nainstalovat.

Na to SVNko jsem dost pyšný, protože se mi povedlo nainstalovat až nedávno a teď ho velmi hojně využívám – rychlost SVN je (zatím) naprosto dokonalá – mám ale jen pár revizí – časem to asi bude horší – uvidíme.

Tento box samozřejmě nabízí daleko více možností (vypsal jsem jen ty co používám já). Krom zapojení druhého (max. 1TB) disku do RAID 0 nebo RAID 1 je to např. zálohování dat (myslím na lokální PC, druhý externí disk nebo FTP a myslím je možná i plánovaná záloha), přes podporu iTunes, Audio Station, Photo Station, Download Station, PPPoE až po detailní logování všech činností a akcí (kdo kdy kam a jak na disk přistupoval atp.) a pokročilou správu vložených disků (výrobce, typ, sériové číslo, firmware, teplota, graf kapacity disku, S.M.A.R.T info a test).

Box má velmi vyspělé webové administrační rozhraní s podporou AJAXu. Je pěkné, přehledné a intuitivní. Odezva rozhraní je dobrá. Další výhodou boxu (resp. spíše výrobce Synology) je velká komunita, oficiální wikipedie a diskuzní fórum, kde se dá leccos najít. K chlazení disku slouží pouze jeden malý a tichý ventilátor na zadní části boxu. Přestože box „nahřívám“ filcem (vysvětlení viz níže), disk nepřesahuje teplotu 40°C ani v těchto letních parnech. Myslím tedy, že disk se má jako v bavlnce (v mám případě doslova jako ve filcu). Nová verze firmware vychází docela často a jeho upgrade je pohodlný – po upgrade je konfigurace v původním stavu.

Abych box pořád jen nevychvaloval – mám i pár záporů (vlastně jeden):

  • Rychlost webserveru není dostatečná. Je vhodný spíše na soukromé drobnosti než např. na spuštění veřejné firemní prezentace na Internetu.
  • Disk je dost hlučný (ale to samozřejmě není nevýhoda boxu) – po mém amatérském odhlučnění pomocí filcu je hlučnost o dost nižší a nestává se že by mi hlasitost někdy vadila a to spím cca 3 metry od něj. Když se disk uspí, není slyšet ani ň (myslím že se úplně vypne ventilátor).

Tento box (resp. všechny pokročilejší boxy Synology) zkrátka považuji za téměř špičku NAS boxů – dal by se o tom napsat celý seriál. Tento konkrétní typ už ale na stránkách výrobce nenajdete, protože ho zastoupil jeho lepší nástupce Synology DS209, který má rychlejší procesor a další novinky – podrobně jsem to ale nesrovnával. Pokud máte jakékoli dotazy nebo cokoli k NAS boxům Synology, rád si přečtu komentáře.

Důležitá poznámka! Pokud máte pevný disk Seagate Barracuda 7200.11, Barracuda ES.2 nebo Seagate Maxtor DiamondMax 22, přečtěte si určitě o možné ztrátě dat vinou vadného firmware!.

45 thoughts on “Můj milovaný NAS box Synology DS207+

  1. Petr Bořuta

    Dobrý večer,
    čtu samou chválu na server Synology.
    Souhlasím, jsem taky spokojen.
    Měl bych na vás dotaz, mám podobný, DS108J.
    mám ale problém s tiskárnou HP, když jí dojde papír.
    Na PC by se zobrazil dialog s tlačítkem „pokračovat“ po doplnění.
    Ale na serveru se nestane nic… mám povolenou obousměrnou komunikaci, vyzkoušel jsem již snad vše….
    Nemáte nějaký tip ???

  2. Lukáš Francálek

    Tak s tím Vám bohužel bohužel neporadím 🙁 Mám také HP tiskárnu (multifunkční zařízení), ale ta má display a takovéto chyby mi hlásí přímo na display – a nezáleží jak je připojená.
    Zkusil bych hledat přímo na synology.com – takto nějak.

  3. Jiří Foukal

    Neporadil byste mi prosim jak pripojit (mountnout 🙂 do Synology disk, ktery bezi na jinem linux stroji? Konkretne na SAT prijmaci AZbox Premium. Neco jako mount 192.168.1.5:/neco nekam(volume1/AZbox)
    Diky

  4. Lukáš Francálek

    Tak to bohužel zatím nezvládám. V Linuxu jsem začátečník a toto se mi zatím taky nepodařilo. Na Synology se z Linuxu připojuju přes Sambu. Dřív jsem si to i nějak přes ni moutnul (myslím běžným způsobem), ale chtěl bych to propojit nějak … nativněji. Prostě jak píšete.

  5. Tomáš S.

    Zdravím.
    Před měsícem jsem si koupil model 110j + 500GB HHD
    Mám povolený FTP i pro anonymní přístup, ale po připojení nemohu nic přenést zobrazí se mi jen složka kterou jsem povolil pro anonymous.
    Když se přihlasím jako admin jede ftp skvěle. Nevíte kde může být chyba ?? nechci každému tvořit nový účet na ftp ! Pro účet anonymous mam povolena přístupová práva pro čtení i zápis. Jako klienta používám Total Comander a FireFTP (doplňek Firefoxu)
    Díky

    1. Lukáš Francálek

      Zkusil jsem přesně to co popisujete a mě to funguje. Pokud nemáte nejnovější verzi firmware, doporučuji updatovat. Pokud to nepomůže, zkusil bych vytvořit jeden účet – např. „anonym“ bez hesla nebo se stejným jako je jméno. Kdyby to fungovalo – můžete tyto loginy zveřejnit. Pořádně si zkontrolujte nastavení FTP a uživatelů jestli se Vám to nějak nebije nebo tam nemáte chybu. Nenapadá mě důvod proč by to nemělo fungovat.

  6. Tomáš S.

    Tak jsem po nekolika pokusech přišel na to že když nastavim FTP anonymous pomocí průvodce tak to běží, ale vždy se mi smaže nastavení (omezit připojení na IP a změnit anonymní kořenový adresář) mám tam vytvořenou složku kterou chci povolit jen pro anonymous. Já hned potom vždy ručně zadal přímo v položce FTP toto nastaveni a pak mi to nejelo.
    Ted jsem to rucni nastaveni vynechal a běží to ale nemam tam to co pisu výše

  7. Brabec

    Dobrý den,
    provozuji Cs-407, (RAID-1), ale v současnosti jsem chtěl vyměnit disky za větší a asi jsem to tím …. Vyjmul jsem je ze zařízení a vložil jsem nové abych je připravil (což jsem asi neměl dělat). Když ale vložím původní, tak systém pouze nabízí nově připravit disk. Je nyní nějaká možnost vytáhnout data z původního disku? Děkuji za pomoc

  8. Leo

    Právě jsem koupil do firmy 5 kousků DS209 a musím uznat, že to umí opravdu opravdu hodně. Bohužel pro použítí zálohování v běžné firemní síťi úplné zbytečnosti. Rozhodně oceňuji podporu pro Active Directory DFS a NTFS práva, bez toho by mě byly ty NASy k ničemu.

  9. Lukáš

    Ahoj, chystám se koupit NAS DS211j, ale ještě k tomu potřebuji nějaké informace.
    Když jsem se díval na rozdíly mezi DS211+ a DS211j, tak píšou, že DS211j nepodporuje „wake on lan“. To znamená že neumí probudit celý NAS pokud je úplně vypnutý (třeba při plánovaném vypnutí a zapnutí). Je to tak? Pokud jsou ale pouze uspané disky, tak je probudí.
    Dá se k USB připojit nějaký HUB a tím i více zařízení než 2 ?
    díky

    1. Lukáš Francálek

      1) Ano, DS211j WOL neumí a znamená to, že není možné NAS spustit pomocí LAN. Uspané disky se ale probudí vždy, když je potřeba – tedy i bez podpory WOL.
      2) Ano, k Synology se USB hub připojit dá a ten potom rozpozná další zařízení. Já jsem zkoušel přes USB hub připojovat pouze Flashky a to fungovalo perfektně. DSM rozpoznal jak USB hub, tak jednotlivé zařízení. Do hubu, se ale dá zapojit i externí disk, ale tam už není podpora garantovaná pro všechny disky, ale jen pro některé. Je také potřeba zajistit pro externí zařízení napájení, protože NAS nemusí všechny připojené zařízení přes USB „utáhnout“.

  10. Jiří Skopal

    Zdravím.Prosím o info jestli jde ztahovat z http://www.ulozto.cz a jak zadat adresu do download manažeru zadat? Mám ADSL O2, dostanu se na NAS z internetu?Zkoušel jsem i podle návodu ale nepovedlo se.Dík

  11. Lukáš Francálek

    – Z ulozto.cz imho určitě stahovat nepůjde – jde jen torrent a direct download (tedy přímé odkazy popř. s nějakým přesměrováním).
    – Určitě je možné se z Internetu na NAS dostat – záleží jak to myslíte. Já mám z Internetu dostupné cca všechno (SSH, FTP, web, DM atp.). Je ale potřeba nastavit porty na routeru pokud nějaký máte.

  12. Ondřej Malina

    K dotazu ohledně stahování z ulozto.cz – jde to. V download station na kartě Úloha, příkaz Vytvořit – je možnost zadat URL adresu stahovaného souboru a jméno a heslo pro stahování ze serveru ulozto.cz

  13. Lukáš Francálek

    Ano, to bude nejspíš pravda (ale pouze pokud máte koupený kredit nebo něco takového – prostě zaplaceno). Tato možnost mě nenapadla (na podobných serverech nemám účet) – omlouvám se…

  14. Zdeněk Kolář

    Zdravim. Nevíte náhodou, jestli není nějaká aplikace, že když přidá někdo do jedné složky data, tak aby to automaticky poslalo email uživatelům, které přidam ??? Díky Zdeněk

    1. Lukáš Francálek

      Věřím, že taková aplikace existuje, ale nic podobného nepoužívám, takže bohužel ani neznám. Já bych to asi řešil nějakým shellovým scriptem co bych si zkusil napsat.

  15. Lacca

    Ahoj. Ohledně dotazu na stahováni z ulož to. Zkoušel jsem to podle rady Ondřeje, ale stáhne se jen asi 500kB soubor. Nevíte někdo jak rozchodit tohle stahování?
    Děkuji za jakékoliv rady.

    1. Lukáš Francálek

      A máš vytvořen účet na uloz.to? Já bohužel nemám, takže to otestovat nemohu. Ale pole pro zadání jména a hesla v DS opravdu je, takže věřím Ondřejovi, že to jde. Podívej se co za 500kb soubor to je. Třeba tam bude více info.

  16. Lacca

    Ahoj, účet mám. Vyplním do pole a stáhnu soubor o velikosti 53 KB. Je to jen text z webové stránky. Zřejmě na to musím jít jinak. Díky za snahu. Kdyby Vás něco napadlo, budu rád za každý nápad.

  17. Mayki

    Ahoj, jsem novým majitelem Synology 212j, můžete mi někdo poradit jak nastavit zasílání SMS v případě nějakých problému? Trochu v tom tápu a nedaří se mi. Díky..

    1. Lukáš Francálek

      Přímo SMS nevím jestli je možné v ČR nastavit. Je tam jen nějaká služba „clickatell“. Ale neznám ji – třeba to jde. Nastavovalo by se to v Ovládací panel -> Upozornění -> SMS.
      Já to mám vyřešeno tak, že mi to chodí na e-mail a z něj mi chodí upozornění na SMS.

  18. Robert

    Mate nekdo zkusenost s nastaveni synology jako primarni itunes knihovny. U Synolgy je napsano podpora iTunes Serveru – coto znamena?. Moje predatva je takova, ze nechci pouste pocitac na kterem je itunes knihovna nahraneaa presto bych rad aby napr. AppleTV nebo ipad mel KDYKOLIV dostupnou celou iTunes knihovnu. Je to mozne?

  19. Jirka

    Ahoj Lukáši. Rád bych Tě poprosil o zaslání návodu jak rozchodit to SVN. Na ten blog kterej máš v odkazu „existuje metoda, jak SVN na tento NAS box nainstalovat“ nemám přístup. Rád bych to u sebe taky rozjel. Můžeš mi prosím něco poslat pokud si vzpomeneš? Bude to pak chodit s TortoiseSVN? Díky moc. J.

  20. Lukáš Francálek

    Ahoj,
    ten web už je skutečně pryč 🙁

    Ten návod, podle kterého jsem to dělal já už teda asi neseženeme, ale našel jsem ještě dva odkazy, které jsem měl uložené:
    http://blog.armyman.ch/?p=8
    http://www.nas-forum.com/forum/topic/3515-boot-strap/

    Ale když jsem jen tak nakoukl do Google, tak jsem našel ještě jeden na oficiální Wikině Synology, takže bych doporučoval zkusit nejdřív ten:

    http://forum.synology.com/wiki/index.php/Step-by-step_guide_to_installing_Subversion

    Popř. porovnej všechny co najdeš jestli postup souhlasí popř. kde se liší. TortoiseSVN by určitě mělo fungovat – stejně tak WebSVN a další klienti. Snad se Ti to povede! 😉

  21. Karel

    Ahoj, Používám též NAS synology, konkrétně DS211j, 2×2,5TB WD green a maximální spokojenost. Používám surveill…,FTP a něaké další služby cca 15 učtů, připojení do netu linkou 10/10Mb/s cca 10 lidí + domácí lan 100mb/s + 5 kamarádů wifinou +- 25 mb/s a sem tam někdo na free učet z CZFree z něj dělá poměrně zatíženej server. aktuální uptimě je 113 dní, není bohužel na na UPS, to se ale brzo má změnit. 1 fotka vydá za další komentáře http://unregistered.rajce.idnes.cz/Synology/#rackcisco.jpg

  22. vaca

    Ahoj,
    rok a pul vlastnim DS211j (2x2GB WD Green) a jsem velice spokojeny. Samozrejmosti jsou email/sms notifikace. Jinak jej pouzivam zejmena jako datove skladiste v domaci 1Gb siti, nicmene nejake vyuziti ma i pro Mercurial (nahrada za slabe SVN), PostgreSQL, Download Station, Time Backup a nejake obcasne skripty.
    S pomoci ipkg se cely server da promenit v temer plnohodnotny UNIX like system (http://forum.synology.com/wiki/index.php/Overview_on_modifying_the_Synology_Server,_bootstrap,_ipkg_etc) viz i odkaz vyse pro instalaci SVN.

    K dotazu na ulozto.cz:
    Lze to i pro free ucet, staci si naprgat vlastni filehost soubor (psane v php) a pridat jej do download station 🙂 viz http://download.synology.com/download/ds/userguide/Developer_Guide_to_File_Hosting_Module.pdf

  23. Pavel

    Přátelé,
    prosím o pomoc, jsem čerstvým majitelem RS 212 a nedaří se mi to rozchodit po síti, přes webové rozhraní vše funguje, ale pokud se přihlásím přes „místa v síti“, tak síť najde stanici a dále se do ní nemohu dostat. S tím je problém i ve využívábní SW Synology Assistant a Data replikátor, neboť tyto rovněž hlásí, že nelze uložiště najít. Stejné je to v XP-SP3 a Win7, na dotaz hepl-deck nikdo neodpověděl, na dotaz u prodejce (Mironet) rovněž nevědí jak to nastavit a zastoupení v ČR není. Nejsem odborníkem v IT, ale ani po několikati konzultacích se správci sitě se mi to nepodařilo rozchodit. Děkuji za odpověď pokud někdo tento problém řešil. Pavel

  24. Lukáš Francálek

    Pokud by to nešlo jen z Windows, tak je to asi špatně nastavená síť / pracovní skupina atp. Ale pokud to nenajde ani Synology Assistant, tak je to větší problém. Ale zas že by šlo webové rozhraní a Assistant to nenašel?
    Doporučuji zkusit to připojit na jiné PC / do jiné sítě jestli to pojede tam – abychom mohli vyloučit problém s PC / sítí.
    Disk tam máš? A naformátovaný přes webové rozhraní? Nehlásí to někde nějakou chybu ve webovém rozhraní?

  25. Pepíno

    koupil jsem Synology DS 112j, bohužel se mi nedaří uspat Hdd, dám v nastavení po nečinnosti 10 min uspat , ale pořád jede. Nevíte kde může být problém?

  26. Lukáš Francálek

    DSM > „Ovládací panel“ > „Win/Mac/NFS“, záložka „Souborová služba Windows“ a odstranit zatržítko „Povolit prohlížeč Local Master Browser“ Ale tak nějak tuším, že to tím nebude :/ Ale nic jiného mě nenapadá.

  27. Lukáš

    Zdravím, hledám informace o Synology 213air
    pořídil jsem si tuto hračku, jsem naprosto překvapený a spokojený.

    Jen řeším drobný problém a nevím jak na to.
    Wake-on-LAN

    Pokud stanici vypnu přes mobilní telefon nebo PC a během hodiny opět aktivuji pomoci Wake-on-LAN příkazu vše funguje OK.

    Ale jak vypnu stanici a nechám přes noc vyplou už se ráno po zaslání příkazu neaktivuje což je ten problém co řeším.

    Máte někdo zkušenost?
    Prosím o radu nebo nápad jak to vyřešit.

    Děkuji

    1. Lukáš Francálek

      To bohužel nedokážu poradit 🙁 WOL nepoužívám a co jsem letmo hledal, tak podobný problém jsem ani nenašel.

  28. Libor

    Zdravím a prosím o radu
    Zjistil jsem že přes „Plánovač úloh“ a „Skript vytvořený uživatelem“ by bylo možno provádět např denní zálohování vybraných adresářů. Nastudoval jsem něco málo ze skriptovacího prostředí bash.
    Přes terminál Telnet resp SSH jsem si ověřil že zapsáním jednotlivých příkazů se požadovaná akce provede

    cd /
    cd /volume1/Ordinace
    rsync -a /volume1/Ordinace /volume1/ArchivSYNOLOGY/Ordinace7
    exit

    uvedené 4 řádky jsem uložil do souboru s příponou .sh a umístil do adresáře ArchivSYNOLOGY ale bez výsledku.

    1. Lukáš Francálek Autor příspěvku

      Teď jsem to vyzkoušel a mě to funguje.
      Použil jsem pouze poslední dva řádky. Ty první jsou zbytečné (ale neškodné), protože uvádíte v rsync absolutní adresy. Není tedy třeba před kopírováním měnit adresář.
      Pokud tedy existují adresáře „/volume1/Ordinace“ i „/volume1/ArchivSYNOLOGY/Ordinace7“, ujistěte se, že máte dobře nastavenou adresu ke scriptu v plánovači úloh.
      Dále se ujistěte, že spouštíte script pod správným uživatelem (já zkoušel „admin“) a také jestli máte na Syno nastaven správný čas.

      1. Libor

        díky za test funkčnosti. Pokud jsem se spustil TELNET z pracovní stanice v síti, jednotlivé příkazy se provedly perfektně. Pokud jsem sekvenci zapsal do souboru s názvem Ordinace7.sh a umístil do adresáře „ArchivSYNOLOGY“ – adresa skriptu v Plánovači úloh je podle vzoru zapsána:
        /volume1/ArchivSYNOLOGY/Ordinace7.sh pak mě napadá, že špatně bude asi tato adresa.
        Čas natavený na Synology koresponduje s časem na PC. Pokud je myšlen čas spuštění úlohy, pak jsem testoval z nabídky tlačítek na horním okraji okna (Vytvořit Upravit Spustit Akce Uložit Nastavení) „Spustit“.
        Tlačítko „Akce“ – Zobrazit výsledek :
        Aktuální stav: Přerušeno (127)
        Počáteční čas: 2016-10-11 08:42:54
        Koncový čas: 2016-10-11 08:43:01
        Skript Žádná data
        Standardní výstup/chyba: Žádná data

        Nenapadá mě, kde dělám chybu, asi to vzdám
        Díky za věnovaný čas !!!!!!!!!!!!!

  29. Marek

    Dobrý den,

    nevím zda to budete ještě číst, ale mám dotaz ohledně Nasu Synology

    pokud mi doma vypadne internet, existuje nějaká možnost, jak se dostat k souborům ?

    a pokud používáte „mail server“ potřebujete veřejnou ip adresu ? nebo to jde i bez ní ?

    díky za info

    Marek

    1. Lukáš Francálek Autor příspěvku

      Dobrý den,

      pokud Vám např. doma vypadne internet, tak na NAS byste se měl z lokální sítě bez problémů dostat. Naopak ze vzdálené sítě si myslím, že to možné určitě není, protože NAS je v síti odpojené od Internetu.
      Mail server nepoužívám, ale domnívám se, že k pohodlnému provozu veřejnou IP adresu potřebujete. K pohodlnému píši, protože pokud vím, tak je možnost si připojit server pomocí jiného serveru s veřejnou IP a z něj si forwardnout potřebné porty nějakým SSH tunelem na svůj NAS. Ale zkušenosti s tím nemám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..