Je freeware „nefér“?

Napadla mě zajímavá polemika. Není freeware nefér vůči firmám co se snaží v oblasti software podnikat a vydělávat? Zkuste třeba prodávat automobily, když je váš soused bude nabízet lidem zdarma. Museli byste vydat obrovské úsilí, aby vaše automobily byly opravdu o hodně lepší, aby se našlo alespoň pár lidí co si je koupí. A váš soused by to samozřejmě sledoval a své vozy začal také vyrábět čím dál lepší. Takže vaše úsilí musí být opravdu značné, aby jste si udrželi aspoň nějaký náskok.

Vypadám teď asi jako odpůrce freeware, ale není tomu tak. Jen mě prostě napadla tato polemika a musíte uznat, že to má něco do sebe.

Ale jsem moc ráda, že se najdou šikovní lidé, co jsou nejen šikovní, ale i ochotni zdarma vyvíjet software, aby ho mohl používat každý.

Takže jen tak dál!

Autor: Renata Turečková

3 thoughts on “Je freeware „nefér“?

  1. Lukáš Francálek

    Freeware nefér není. Tento problém je pouze o tom, že někdo se chce živit něčím co zvládá dost lidí a baví je to dost na to, aby to dělali zdarma. Není to chyba na žádné straně – pouze fakt, co ty, co si chtějí vydělat, dost znervózňuje.

    Já jsem přesvědčen, že zanedlouho nahradí volně dostupný software skoro všechen komerční software. Už teď je dost okruhů ve kterých je např. open source srovnatelný (ne-li lepší) s komerční alternativou. Je ale jasné, že např. GIMP hned tak Adobe Photoshop nepředežene 🙂

    Divím se ale, že přestože dost lidí komerční software vůbec nepotřebuje, preferuje jej (a zbytečně platí nebo stahuje nelegálně) než by se raději podívali po nějaké free verzi. Např. já krom operačního systému už nepoužívám žádný komerční software ani shareware. Veškerý můj software je volně dostupný a dost dlouho už pokukuji i po Linuxu.

  2. Petr Janecka

    Pak je tu ještě druhá otázka.

    Opravdu si všichni budou kupovat auta od souseda, když ten nic negarantuje a nikdo netuší, jestli ho to za týden přestane bavit a odjede na Bahamy? Nebo když soused nebude stíhat opravy a čekačka na výměnu kola (řekněme,že má speciální šrouby jak nikdo jiný) bude trvat 2 měsíce.

    Pak si určitě někdo raději zaplatí za jistotu, že když se mu náhodou auto rozpadne, tak bude vždycky někdo, kdo to rychle opraví.

    Samozřejmě si „sváteční řidič“ vezme auto zadarmo od souseda, protože ho prostě nepotřebuje, ale jen chce. Zatímco „cesťák“ si ho raději koupí.

  3. Lukáš Francálek

    Jasně, jsou lidé, kteří mají dost peněz a raději sázejí na jistotu a záruku kvality, a přestože je něco levné nebo zdarma, tak si raději koupí dražší variantu. Domnívám se ale, že takovýchto lidí moc není – rozhodně převažují ti co si to vezmou zdarma (pokud o té možnosti vědí a nejde evidentně o vadné výrobky).

    Např. já jsem ten typ člověka, co sáhne po té variantě zdarma. A ten problém, že nevím jestli se na to soused toho nešťastníka vykašle nebo nebude stíhat opravovat, řeším tak, že si najdu jiného souseda, který dělá také auta zdarma. Myslím, že spíše výjimečně by se našel případ, kdy „auta“ vyrábí jen jeden člověk zdarma.

    A navíc abych tomuto problému (změny výrobce auta) předešel, tak než si auto vyberu, podívám se pořádně po celém světě (díky Internetu) jestli tento soused je ten pravý výrobce a má předpoklady, že s tím nesekne a nebo ještě lépe – podívám se jestli někde není výrobce, co auta vyrábí zdarma a nechává možnost kolemjdoucím a zákazníkům auta pomáhat vyrábět a vylepšovat (viz opensource). Pak je pravděpodobné, že pokud se na to tento výrobce vykašle, předá „živnost“ 🙂 někomu jinému nebo nechá jen na těch kolemjdoucích a zákaznících aby s výrobou pokračovali.

    Já mám navíc oproti kolegovi, co si pořídil auto za peníze tu výhodu, že pokud můj výrobce/i začne/ou místo Škodovek vyrábět BMW, tak si tam zajedu se svou Škodovkou a odjedu s novým BMW. Kolega co si za Škodovku zaplatil bude platit i za BMW (to ale není vždy pravidlem a suma nemusí být v plné výši).

    Takovýchto výhod by se našlo víc. Např. je pravděpodobné, že pokud má moje auto nějakou chybu, výrobce mě kontaktuje s tím, že si mohu přijet pro nový opravený kousek. Samozřejmě i kolega s dražším autem může mít své výhody – to nepopírám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..