Časté chyby v komunikaci: Sekunda vs. vteřina

Kdysi dávno, když jsem chodil na základní školu, nás učitelka z matematiky upozornila, ať si dáváme pozor na rozdíl mezi sekundou a vteřinou. Od té doby v tom mám jasno. Všiml jsem si ale, že drtivá většina lidí v ČR (hádám tak 90% určitě – spíš více) v tom jasno nemá, resp. asi právě má, ale špatně.

VŠUDE slyším jen vteřiny. Venku, v rádiu, v televizi i na internetu. V hovoru mezi lidmi bych to i pochopil, ale ve sdělovacích prostředcích? Tam by se mělo mluvit správně, ne? A právě proto, že výraz sekunda není téměř nikde slyšet (nebo vidět), se to lidi nemají jak naučit.

Jaký je v tom rozdíl?

  • Sekunda je jednotka času! Jak všichni víme, Je to šedesátina minuty.
  • Vteřina je ale jednotka úhlu! To už ne všichni vědí – je to šedesátina úhlové minuty.

Jak to vzniklo?

Dříve byl výraz vteřina synonymem pro sekundu, ale od roku 1980 už je to jinak. Já myslím, že 36 let není málo času na naučení se tohoto rozdílu.

Znáte sportovní zpravodajství České televize „Branky, body, vteřiny„? Ten byl někdy v (nebo po) roce 1980 přejmenován na „Branky, body, sekundy„. Jenže pak se bohužel přejmenoval zpět na špatný název, což je podle mě ukázka velké chyby.

Závěr

Prosím vás, neučte tuto chybu ostatní lidi. Naučte se používat výraz sekunda a pokud možno, opravujte i ostatní. Třeba se lidé jednou naučí termín sekunda používat.

Proč? Protože není důvod mluvit špatně! To už byste mohli rovnou říkat „Oběhl jsem to za 20 litrů.

Takže ještě jednou, pokud mluvíte o jednotce času, použijte to slovo s vulgárním koncem. Zapamatujte si to prosím a naučte to i ostatní 🙂

Tip na další Časté chyby v komunikaci.

19 thoughts on “Časté chyby v komunikaci: Sekunda vs. vteřina

  1. V. Chmelař

    Vážený odborníku, prosím podívejte se do slovníku spisovné češtiny. V obecní komunikaci je schváleno jako časovou jednotku používat oboje, tedy sekundu i vteřinu. Pouze při matematicko-fyzikálním vyjádření poplatné jednotkám SI se používá termín sekunda. Prosím nepleťte lidem hlavu.

    1. Lukáš Francálek Autor příspěvku

      Vážený pane Chmelaři,
      1) Nejsem odborník. Z češtiny jsem měl čtverky. Nikdy jsem nenaznačil že bych odborníkem byl. Naopak ve svých článcích upozorňuji, že odborník nejsem.
      2) Děkuji za doplnění. To, že je slovo „vteřina“ slovníkem „povoleno“ jsem opravdu nevěděl. Právě proto, že odborník nejsem 🙂
      3) Tedy ano, z pohledu češtiny je „povoleno“ sekunda i vteřina. To ale nemění nic na tom, že vteřina je prostě jednotka úhlu. V češtině je toto slovo povoleno ve smyslu času pouze z důvodu „zpětné kompatibility“. Takže trvám si na tom, že termín „vteřina“ se používá významově špatně a byla by škoda s tím pokračovat.

      Pokud budu citovat z Wikipedie slova vteřina, tak „v běžném jazyce se stejným slovem označuje i jednotka času, jejíž nynější název sekunda je od roku 1980 jediný správný odborný a legální název.“

  2. Jirka

    Pane Francálku,
    představte si, že minuta je jednotka na měření úhlu i jednotka na měření času. Tuším, že Vás to psychicky zdrtí, ale nedá se nic dělat.

    1. Lukáš Francálek Autor příspěvku

      Nemám problém s tím, když mají dvě rozdílné veličiny jednotku se stejným názvem. Mám problém s tím, když mají dvě rozdílné veličiny vlastní jednotky, ale lidé je zaměňují 🙂
      Z toho plyne, že k psychickému zdrcení alespoň v tomto případě nedojde.

  3. Stanislav

    Souhlasím s těmi, kteří hájí pozici: „sekunda pro měření času a vteřina pro úhlovou míru“. Držme se jednotek soustavy SI. Je to z mnoha důvodů výhodné. Doporučuji důsledné dodržování již u dětí na 2. stupni základních škol.

  4. David

    Samozřejmě má Lukáš pravdu, a stejně tak Stanislav. Pan Chmelař se zde snaží dělat chytrého, přitom je zcela mimo.
    Takže Lukáši, díky za ostatní za krásné, jasné, výstižné a především správné vysvětlení. Já osobně toto vím, nicméně pro mnohé určitě užitečná informace. Takže jen tak dál a nenechte se odradit kýmkoli, kdo chmelí, a pak neví, co mele!

    1. Lukáš Francálek Autor příspěvku

      Děkuji Davide, za pozitivní komentář 🙂
      Ale děkuji i panu Chmelaři, díky kterému vím, že v pravidlech češtiny je povolena i ta vteřina. Přestože to můj názor na věc nemění, jsem o něco chytřejší 🙂

    2. Vít

      A z jakého důvodu by se nemohla používat vteřina k označení času? Jasně, ve vědeckých publikacích je to jasné. Ale v běžné mluvě? Je to naprosto jedno! Sekunda je jednotka SI, ale to neznamená, že je to češtinářsky jediné slovo, které k tomuto čas. úseku můžeme použít. To je jako říct, že nemůžu použít „hodil jsem na kolečko 3 lopaty písku“, ale místo toho musím říct, že jsem tam hodil 10,234 kg písku… Mooooc pěkné, jak si tu hrajete na chytrého, ale inteligence kolem vás proběhla na poníku a vy jste ji nikdy nedohnal, ač byste rád!

      1. Lukáš Francálek Autor příspěvku

        Asi nemá cenu se opakovat, tak jen upřesním – vteřina se používat určitě může. Nikdo to nezakazuje 🙂
        A já jdu ještě jednou zkusit dohnat toho poníka.

  5. David

    Ano, povolena sice je, ale pokud se budeme bavit o „čase“, pak je prostě správně sekunda. A hlavně i logicky. A jelikož je to vzhledem ke SKUTEČNÉMU významu těchto slov i logické, je zbytečné zde dělat chytrého, i když je vteřina „povolena“.
    Prostě máte pravdu a jedince, kteří jen rýpají, nemám rád.

  6. Iva

    Výraz vteřina je v češtině sice povolen, všichni chápou, o co se jedná, ale proč ho používat nesprávně? Během osmdesátých let se podařilo s velkým úsilím zavést do běžného jazyka používání správného výrazu sekunda. Trvalo poměrně dlouho, než se lidé proti novému názvu oblíbeného pořadu „Branky, body, sekundy“, přestali bouřit. Po několika letech si zvykli a výraz sekunda opravdu u časových údajů téměř vymizel. Potom ale, jak se občas stává, zvítězilo pár rebelů bez příčiny, pořad byl opět přejmenován a již téměř úplně potlačená vteřina se opět ujala vedení. Podle mého názoru zbytečně. Názvy jednotek se mají používat, pokud možno, jednotně tak, aby nedocházelo k záměně. Smutná ukázka zabedněnosti.

  7. sundialer

    Ještě tady kupodivu nezazněl jeden důležitý poznatek: Někteří pilní brusiči to pojali tak, že správná je jedině sekunda a začali ji používat i pro označení úhlu. Viz např. server jednotky.cz. Ten pro jistotu žádnou vteřinu nezná… :-O

    Takže jednoznačně souhlasím s autorem, tam, kde hovoříme o přesném čase, (např sportovní výsledky) měli bychom jednoznačně užívat termín sekunda. Není těžké si to zapamatovat podle pomůcky, že žádnou nanovteřinu naštěstí ještě nikdo nevymyslel. To nám samozřejmě nebrání v tom, abychom se třeba o vteřinku zpozdili; beztak to bude jistě poctivá čtvrthodina, tedy skoro o tři řády víc!

    1. Lukáš Francálek Autor příspěvku

      Díky za příspěvek 🙂 Tento opačný extrém jsem popravdě asi ještě nezaznamenal. A právě na to koukám – máte pravdu. Zrovna na webu tohoto zaměření mi to přijde … škoda.

  8. Kateřina

    Dobrý den. Domnívám se, že v uměleckých či obecně neodborných textech bychom měli akceptovat jak „sekundu“, tak „vteřinu“, a to proto, abychom se neopakovali. Slovo „vteřina“ je totiž nejblíže, co se dostaneme k synonymu slova „sekunda“.
    Píšeme-li, vždy se hodí umět předmět našeho psaní označit více názvy (čím více, tím lépe), abychom se každé dvě věty neopakovali. „Sekunda“ není výjimkou. A „vteřina“ zní bezesporu lépe než „šedesátina minuty“ či „nejmenší běžně používaná jednotka času“.
    Kromě toho zvažme ještě jeden fakt: zdrobněliny. „Dej mi vteřinku“ zní přirozeně (všimněte si také: výraz „vteřinka“ obvykle nikdo nepoužívá pro označení velikosti úhlu, jen pro čas). „Dej mi sekundku či sekundičku“? Tato slova ve spisovné češtině nemají co pohledávat. Ale co když chci tu malou jednotku času zdrobňovat? Mám se radši uchýlit k „sekundičkám“?

    1. Lukáš Francálek Autor příspěvku

      Dobrý den, Kateřino,
      to jsou silné argumenty a asi proti nim nic moc nemám (něco přece, viz níže). Určitě je v pořádku, že pokud někdo nějaké slovo „potřebuje“, tak že jej použije (především v neodborných textech). Mě přijde hlavně škoda, když se ty „vteřiny“ používají v médiích nebo dokonce ve vědeckých materiálech (viz předchozí komentář od sundialera o serveru jednotky.cz) a také to, že „vteřiny“ používá drtivá většina lidí výhradně.

      Nicméně i Vašim argumentům si dovolím malinko oponovat.
      – K tomu opakování se, máte pravdu v tom, že je dobré pro jeden předmět používat různá slova. Ale v tomto případě mi to nepřijde vhodné. Působilo by to na mě spíše jako nejednotnost textu (chaotičnost). V tomto případě mi přijde jako menší zlo používat pouze vteřiny než jednou vteřiny a jednou sekundy. Navíc mě nenapadá v jakém obecném textu by bylo potřeba používat vícekrát jednotky času. To bych právě čekal spíše u vědeckých textů nebo sportovních výsledků a tam podle mě patří vždy sekundy.
      – A k těm zdrobnělinám už mi skutečně docházejí argumenty, ale jednotek času máme dost a já, pokud potřebuji vyjádřit malou chvilku, použiji právě ty sekundy. Pro delší dobu minuty nebo minutky a dají se použít i hodiny nebo hodinky 🙂

      Každopádně děkuji za cenný komentář 🙂

  9. Jazyk si nenechá poručit shora

    Změny v mateřštině nelze nařídit, lze si na ně ale postupně zvyknout. Pokud však devadesát procent populace skutečně něco říká jinak, než si odsouhlasili soudruzi, tak s tím opravdu nic nenaděláte.
    Chybou v komunikaci by bylo, pokud by v tom byl opravdu zmatek. Já jsem sice z jiného oboru, ale když někdo mluví o minutách, tak také vím, jak to myslí. Nepamatuji si, že by mě někdy něco zmátlo. Chápu, že v technických textech to může vytvářet ono „chaotično“. Ale to už by pomalu bylo nejlepší zrušit polovinu českých slov ve prospěch slov cizích. A gramatiku také řádně zjednodušit a zrušit všechny výjimky a nepravidelnosti. Náš jazyk je velmi specifický, což je dáno i jeho vývojem.
    Mimochodem, sekunda má také další význam. Může znamenat také blízkou výškovou vzdálenost dvou tónů (interval – opět v jiném kontextu něco úplně jiného) v hudbě. Takže hudebník může za jedinou sekundu zahrát i mnoho sekund… A jeden obrozenec se také pokoušel zavést proto český název, jenž zněl družice… nakonec družice je něco úplně jiného, ale vteřina se ujala a zatím ještě pořád žije.
    Zabít ji nemůžete, přát jí smrt však ano. Ovlivnit to asi moc nemůžete, kromě technokratů to asi nikdo takto vážně nevidí. Myslím, že se ukáže tak za dvě tři generace, jestli zvítězí estetično, nebo jednotky a veličiny.

  10. S rozumem

    Odlišila bych dvě věci.
    Když jde o běžnou řeč, umělecké a neodborné texty, je použití vteřiny ok.
    Ovšem u obornějších textů se dá čekat, že autor použije termín správně. A asi to tak i je.

    A teď ta média, Tam je to složitější. Zrovna Branky body, sekundy jsou asi lepší než vteřiny. Tam jde opravdu o přesný čas. A pojmy by měly být používány správně a přesně, Takže v seriózním zpravodajství by se určitě měla používat sekunda. Ale zábavný pořad by snad tu vteřinu snesl.
    Neboli když jde o čas v téměř fyzikálním smyslu, když jde o přesné formulace, používejme sekundu. Ale použití vteřiny jako jednotky času není v běžné řeči zase až takový hřích.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..